Waaraan herken ik dat de haaruitval te groot is?

Er is sprake van een abnormaal sterke haaruitval, als dagelijks duidelijk meer dan 80-100 haren uitvallen, gedurende meerdere weken!

Er moet dan worden ingegrepen, want eenmaal uitgevallen haar komt niet meer terug. Men kan proberen de overgebleven haren door het gebruik van voedingssupplementen of medicijnen (natuurlijk zoveel mogelijk zonder bijwerkingen) zoveel mogelijk te behouden. Naast overwegend chemische middelen bestaan er ook enkele puur natuurlijke preparaten, zonder bijwerkingen.

Er zijn twee (hoofd-)soorten van haaruitval, effluvium en alopecie:

  1. Efflevium is een (tijdelijke) bovengemiddelde haaruitval. Dit leidt niet altijd tot een alopecie en kan een tijdelijk probleem zijn

  1. Alopecia is de algemene benaming voor zichtbare lichte plekken in het hoofdhaar. Dus eigenlijk: lichte plekken op het hoofd als het gevolg van kaling.

Hoe onderscheidt zich effluvium van alopecie?

Gemiddeld vallen 80-100 haren per dag uit, waardoor het begrip haaruitval een beetje gerelativeerd wordt. De overgang van normale naar sterke haaruitval verloopt doorgaans vloeiend. Het hangt er maar net vanaf hoe makkelijk, waar en hoeveel haren uitvallen.

Als vuistregel geldt dat uitval van tot 100 haren per dag normaal is. Dat is ook geen enkel probleem, zolang de uitval zich gelijkmatig over het hoofd verdeelt. Beperkt tot enkele gebieden (cirkelvormige haaruitval, alopecia aratea) of boven op het hoofd (androgenetische, erfelijke bepaalde haaruitval) is dit eerder zorgwekkend.

Een snelle behandeling is nodig om het overblijvende haar te beschermen en eventuele nieuwe groei te stimuleren.