Opbouw van de menselijke haren

Feiten over haar:

Doorsnee: 0,1 mm, groei per dag: 0,3 mm, groei per maand: 1 cm, haardichtheid: 200 haarzakjes per cm², levensduur: 2 tot 5 jaar, draagkracht: 100g per haar.

Opbouw van het haar

Het van buitenaf zichtbare haar is maar een klein deeltje van de gehele haar. De haarwortels (ook haarzakjes genoemd) reiken tot diep in de huid.

Het haar bestaat uit de haarzakjes en de haarpapil. De haarpapil bevindt zich in het onderste deel van de lederhuid. Zij vormt de haar en is daarmee zogezegd de basis van het haar. De haarschacht wordt gevormd doordat zich keratinerijke cellen binnen de haarzak naar boven, richting huidoppervlak, schuiven. De haarzak is een rechthoekige inham in de opperhuid, waar de haarschacht doorheen loopt.

Mensen met bruin of zwart haar hebben ongeveer 100.000 haarzakjes, met blond haar iets meer (150.000), met rood haar iets minder (75.000). De haarkleur wordt vooral door de kleurstof melanine bepaald. Deze wordt in de melanocyten gevormd en aan de haarwortels afgegeven.

De verschillende haarkleuren worden erfelijk bepaald en ontstaan door verschillende soorten, hoeveelheden en verdelingen van de melanine. Door een teruggang in de productie van melanine worden op latere leeftijd de haren grijs.

De haarcyclus

Iedere dag groeien nieuwe haren en iedere dag vallen haren uit. Deze cyclus herhaalt zich onafgebroken en is volledig natuurlijk. De haarcyclus bestaat uit drie fasen: (1) de groeifase (2) de overgangsfase (3) de rustfase. Ledere haar doorloopt zijn eigen onafhankelijke cyclus.

Meerjarige groeifasen wisselen zich met kortere overgangs en rustfasen af. Uiteindelijk wordt het haar na de rustfase afgestoten. De lengte en dikte van het haar wordt door de duur van de groeifase bepaald.

Groeifase

Gedurende de groeifase groeit het haar door deling van de haarcellen. Op elk willekeurig moment bevindt zich ongeveer 80% van de hoofdharen in deze fase. Het is de langste fase in de hoofdhaarcyclus; deze duurt tussen de 2 en 5 jaar. Hoe langer de groeifase, hoe langer het haar natuurlijk wordt. Grofweg groeit het haar in een maand tijd ongeveer 1 cm.

De overgangsfase

De overgangs- of rustfase duurt ongeveer 14 dagen en is daarmee de kortste fase. Maar een klein deel van alle haarzakjes bevindt zich gelijktijdig in deze fase. Tijdens de overgangsfase krimpt het haarzakje en wordt het huidoppervlak dichtgetrokken. Het haar heeft zijn maximale lengte bereikt en groeit vanaf dan niet meer.

De rustfase

De rustfase volgt direct op de overgangsfase. Het is de laatste fase, waarna de oude haar door een nieuwe uitgestoten wordt. Daarmee begint een nieuwe cyclus. De duur van een haarcyclus wisselt al naar gelang leeftijd. De duur van de cyclus bepaalt ook lengte en dikte van het haar.

Zo ziet u dat het heel normaal is, haren te verliezen. In een normale haarcyclus groeit het haar, rust het en valt dan uit om plaats voor nieuwe haren te maken. Per dag vallen bij normaal haar 80-100 haren uit. Is dit aantal duidelijk hoger, dan kan de cyclus verstoord zijn, dan is er sprake van abnormaal sterk haarverlies.