Overzicht van mijn gevecht tegen haarverlies

Ik vecht al meer dan 10 jaar tegen mijn haarverlies. In het begin niet heel erg intensief, het was eerder op een nogal naïeve manier. Daarna steeds intensiever en gestructureerder. Vermoedelijk is dat voor velen met haaruitval een herkenbaar leerproces.

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende fases die ik heb doorgemaakt:

#1
De haaruitval wordt duidelijk zichtbaar. In de spiegel zijn de onvermijdelijke voortekenen van kaalheid te zien. Het begint vrienden op te vallen en af en toe maken ze een ‘leuke’ opmerking. In deze periode zijn de steeds groter wordende inhammen nog goed te verbergen met behulp van een goede kapster en een passend kapsel. Ik voel me hierdoor op dit moment psychisch echter nog niet erg belast.

#2
Eerste poging tot zelfmedicatie met behulp van een speciaal haarwater en een haartonic van de drogist. Iedere keer na het douchen een paar minuten in de hoofdhuid gemasseerd. Na een aantal maanden kunnen constateren: geen resultaat.

#3
Ik gebruik biotine en zink in hoge doseringen. Heb er helaas geen baat bij; de haaruitval wordt gestaag erger.

#4
Daarnaast gebruik ik nu een speciale shampoo en een vloeistof (ampullen) uit de apotheek die ik na het haren wassen moet gebruiken. Beide producten zijn van een bekend Frans cosmeticamerk. Ondanks behoorlijke investeringen kan ik na zes maanden geen resultaat vaststellen. Ook de biotine en zink brengen de haaruitval niet tot stoppen; ik staak dus het gebruik van deze producten.

#5
Ik bezoek voor het eerst huidartsen en dermatologen. Ik had mij dit als laatste redmiddel voorgesteld. Eigenlijk ben ik te laat gegaan, maar ik schaamde mij er altijd voor om voor dit “ijdele” probleem een dokter op te zoeken. Hoe dan ook, ik kreeg van verschillende artsen (synthetische / chemische) medicatie voorgeschreven.

Daarnaast bezocht ik een homeopaat en van hem kreeg ik homeopathische middelen voorgeschreven die eveneens geen effect hadden. Na een tijdje twijfelen ben ik naar de apotheek gegaan, waar ik Propecia kreeg (werkstof: finasteride, 1 mg). Niet bepaald goedkoop en levenslang dagelijks te gebruiken, maar een poging leek het me waard.

#6
Ik heb last van de bijwerkingen van Propecia. Voortdurend droge ogen. In de loop van het jaar krijg ik in toenemende mate last van potentie- en erectieproblemen. Ik heb weinig zin in seks en heb problemen bij het krijgen (en behouden) van een erectie.

Helaas houdt de haaruitval onverminderd aan. Omdat de resultaten na verluid pas een jaar na gebruik van de medicatie merkbaar zouden worden, blijf ik het verder gebruiken.

#7
Ik stop met Propecia. Bij mij is de haaruitval niet gestopt. En nog erger waren de effecten van de bijwerkingen op mijn seksleven. Liever nog kaal dan een leven zonder prettige seks en allerlei vage gezondheidsklachten.

#8
Een arts wijst me op natuurlijke aminozuren en hun positieve werking op verschillende lichamelijke processen. Interessant detail: deze arts is geen haarspecialist. Hij raadt mij aan om in aanvulling op mijn normale voeding aminozuren in te nemen.

Vooral de aminozuren L-arginine, L-methionine en L-glutamine zouden een belangrijke rol spelen in de haargroeicyclus. Na een behoorlijke zoektocht vind ik een passend supplement met de juiste samenstelling en van goede kwaliteit.

#9
Ik kan duidelijk zien (onder andere in het doucheputje) dat ik minder haren verlies. Dit moet haast wel aan de natuurlijke aminozuren liggen, omdat ik aan mijn voedingspatroon en leefwijze verder niets heb veranderd.

#9a
Gedurende meerdere maanden verlies ik duidelijk minder dan 80 haren per dag. De haaruitval is gestabiliseerd c.q. gestopt. Er groeit ongeveer evenveel haar bij als er uitvalt. In het algemeen voel ik me nu beter; ik heb meer energie, een betere focus en ik slaap veel beter dan voorheen.

Verder voel ik me ook mentaal stukken beter nu ik de zorgen om mijn haar niet meer constant heb. Naast de vermindering van het eigenlijke probleem, de haaruitval, zijn dit allemaal positieve effecten van de natuurlijke aminozuren.

#10
Ik ben nog steeds overgelukkig met de op haargebied geboekte resultaten. Ik neem meestal nog maar 1 capsule per dag, omdat ik me met het supplement zo fit voel en het daarom graag blijf gebruiken. Vermoedelijk maakt het voor mijn haar niet meer uit of ik helemaal stop met het de aminozuren of niet. Maar ik voel me er goed bij zo.

#11
Met mijn haar gaat het nog steeds goed. Het is alleen jammer dat ik de aminozuren niet eerder heb ontdekt en niet eerder begonnen ben met het supplement. Dan had ik de schade eerder kunnen beperken.

Maar ik ben over het algemeen erg tevreden met mijn haar en met mijn kapsel zoals het nu is. En ik ben erg blij dat ik niet met een kale kop hoef rond te lopen.